Yaralanmalı Trafik Kazası Tazminat Ödemeleri Nelerdir?
Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarında resmi açıklamalara göre her yıl ortalama 10 bin kişi ne yazık ki hayatını kaybetmekte, kalıcı sakatlık da dahil olmak üzere 100 binden fazla kişi ise yaralı kurtulmaktadır. Üstelik bu kazalar %94 oranında sürücü hatası ağırlıklı olmak üzere, insan kaynaklı meydana geliyor. Peki, yaralanmalı trafik kazası tazminat ödemeleri nasıl yapılıyor? Gelin önce ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarında maddi ve manevi tazminat nedir, sorusunu irdeleyelim, ardından da yaralanmalı kazalarda sigorta ödemeleri hakkında detaylı bir açıklama yapalım.
Maddi ve Manevi Tazminat Nedir?
Maddi tazminat, hukuka aykırı bir eylem ya da durum sebebiyle mağdur olan bir kişinin mal varlığında meydana gelen maddi kaybın yani zararın giderilmesi için açılan dava türüdür. Manevi tazminat ise hukuka aykırı eylem ya da durum sebebiyle mağdur olan kişinin yaşadığı üzüntü, elem ve yıpranmanın yol açtığı manevi zararların giderilmesini amaçlayan dava türüne verilen isimdir.
Trafik Kazalarında Maddi ve Manevi Tazminat Kapsamları
Meydana gelen trafik kazasının ölümle sonuçlandığı durumlarda, ölen kişinin yakınları maddi ve manevi tazminat ödemesi alabilirler. Maddi tazminat, ölen kişinin desteğinden yoksun kalan yakınları tarafından, destekten yoksun kalma tazminatı ve cenaze ile defin masrafları adı altında talep edilebilmektedir. Ayrıca ölen kişinin yakınları, ölüm nedeniyle duydukları elem, acı ve üzüntü kaynaklı manevi tazminat talebinde de bulunabilirler.
Yaralanmalı trafik kazalarında ise maddi tazminat, yaralanan kişinin tedavi gördüğü süreç içerisinde çalışamadığı durumlarda, mahrum kaldığı gelirlerin tazminini talep etmesi ve kaza dolayısı ile yapılan tedaviye ilişkin giderleri isteme hakkına sahip olmasıyla ortaya çıkar. Bunun yanı sıra kaza nedeniyle yaralanan kişiler, yaşadığı elem ve ızdırap için sorumlulardan manevi tazminat da talep edebilirler.
Yaralanmalı trafik kazasında sakatlık söz konusuysa, bu kez kişi sakatlık oranına ve oluşacak iş gücü kaybına bağlı olarak zararını, gördüğü ve göreceği tüm tedavi masraflarını maddi tazminat olarak talep edebilir. Ayrıca duyulan acı ve ızdırap nedeniyle de manevi tazminat talebinde bulunabilmektedir.
Yaralanmalı Trafik Kazaları Tazminat Ödemeleri Nelerdir?
Meydana gelen yaralanmalı trafik kazalarında, kazazedenin bazı tazminat hakları bulunmaktadır. Öncelikle trafik kazalarında ödenen destekten yoksun kalma tazminatının bu haklardan biri olmadığını söyleyerek konuya giriş yapalım. Çünkü destekten yoksun kalma tazminat türü, yalnızca ölümlü trafik kazalarında ölen kişinin yakınlarının talep ettiği durumlarda gündeme gelmektedir. Yaralanmalı trafik kazası tazminat ödemeleri şu gerekçelerle talep edilebilmektedir;
Beden Gücü Kaybı Tazminatı
Beden gücü kaybı tazminatı, kaza neticesinde, yaralanan kazazedenin beden gücünde azalma meydana gelmesi durumunda, iş gücü kaybını telafi etmek ve mevcut yaşam standardını korumasına yardımcı olmak amacıyla kazazedeye ödenen “Güç (Efor) kaybı tazminatı”na verilen isimdir.
Kaza Nedeniyle Çalışılmayan Süreler İçin Ödenen Tazminat
Trafik sigortası yaralanma tazminatı, kazazedenin kaza sonrası gördüğü tedavi nedeniyle çalışamadığı süreler için sigortanın ödemekle yükümlü olduğu tazminat türüdür.
Bakıcı Gideri Tazminatı
Yaralanmalı trafik kazası nedeniyle kazazenin günlük yaşamını sürdürmek için bir süre ya da süresiz olarak başkasının bakımına ihtiyaç duyması durumlarında kazazenin kendisine ya da yakınlarına ödenmesi gereken tazminat türüdür.
Bakıcı gideri tazminatı, kazazenin maaşlı olarak birini çalıştırmasına gerek olmaksızın ödenebilmektedir. Çünkü kazazedeye bakılması için çalışan bir yakınının işi bırakmak zorunda kalabileceği durumlar göz önünde bulundurulmaktadır.
Tedavi Giderleri Tazminatı
Kazazede yaşadığı trafik kazası sonrasında gördüğü tüm tedavilerin masraflarını sorumlu taraftan talep edebilir. Üstelik buna hastane gidiş geliş yol giderleri gibi masraflar da dahildir. Ayrıca kazazede tedavisini devlet hastanesi yerine özel hastanede yaptırmışsa da sonuç değişmeyecektir. Tedavi giderleri tazminatını talep etmek kazazedenin hukuki hakkıdır.
Manevi Tazminat
Yukarıda saydığımız tüm maddi tazminatların yanı sıra, kazada yaralanan kişinin manevi tazminat hakkı da mevcuttur. Manevi tazminatın amacı ise kazazedenin manevi değerlerindeki eksilmeyi karşılamaktır.
Siz de yaşamınızı olumsuz etkileyen bir trafik kazası mağduruysanız ve yaralanmalı trafik kazası tazminat ödemeleri hakkında bilgi alarak harekete geçmek istiyorsanız, hemen Vespera uzmanlığından yararlanın.
Yaralanmalı Trafik Kazalarında Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?
Karayolları Trafik Kanunu’nun 109. Maddesinde trafik kazaları zamanaşımı sürelerine ilişkin yasal hükümler bulunmaktadır. Bu hükme göre;
“Motorlu araç kazaları neticesinde ortaya çıkan maddi zararların tazmin edilmesine ilişkin talepler, zarar gören kişinin, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten itibaren iki yıl, kaza gününden başlayarak da on yıl içinde zamanaşımına uğrar. Dava, cezayı gerektiren bir fiilden doğar ve ceza kanunu bu fiil için daha uzun bir zamanaşımı süresi öngörürse, bu süre maddi tazminat talepleri için de geçerlidir.”
Yani ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarında Ceza Kanunu zamanaşımı süreleri daha uzundur.
Ölümlü ve Yaralanmalı Trafik Kazası Tazminat Ödemeleri Zamanaşımı Süresi;
Karayolları Trafik Kanunu’nun 109. Maddesi’nde de belirtildiği gibi ölümlü ve yaralanmalı trafik kazaları için Ceza Kanunu kapsamında daha fazla bir zamanaşımı süresi geçerli olur. Türk Ceza Kanunu 66. Maddesine göre zamanaşımı süreleri ise şöyledir;
- Kaza neticesinde bir veya birden fazla ölü varsa zamanaşımı süresi 15 yıldır.
- Kaza neticesinde bir veya birden fazla yaralı varsa zamanaşımı süresi 8 yıldır.
- Kaza sonrası hem ölüm hem de yaralanma durumları söz konusuysa uygulanacak zamanaşımı süresi ölümlü kazalarda olduğu gibi yine 15 yıldır.
- Trafik Kazalarında Maddi Tazminat Zamanaşımı Süresi
- Maddi hasarlı trafik kazalarında uygulanacak zamanaşımı süresi yukarıda da belirttğimiz üzere Karayolları Trafik Kanunu kapsamında 2 yıldır.
Trafik Kazalarında Manevi Tazminat Zamanaşımı Süresi
Trafik kazası nedeniyle manevi tazminat isteklerinde bulunacak kişiler için de Ceza Kanunu’ndaki zamanaşımı sürelerinin dikkate alınacağını söyleyebiliriz. Yani kaza sonrası açılacak manevi tazminat davalarında uzamış ceza zamanaşımı sürelerinin uygulanacağı öngörülmüştür.
Yaralanmalı Trafik Kazası Tazminat Ödemeleri İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yaralanmalı trafik kazası tazminatında dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunur. Bunları şu şekilde listeleyebiliriz;
- Yaralanmalı trafik kazası için ödenecek tazminatlar 8 yıl geriye dönük şekilde alınabilmektedir.
- Trafik kazası tazminat hesaplaması yapılırken, kazazedenin yaşı, mesleği, geliri, medeni durumu, varsa çocuk sayısı ve eşinin mevcut bir gelirinin olup olmadığı durumlar göz önünde bulundurulur.
- Eğer trafik kazası sonrası yaralı kişide bedensel güç kaybı durumu söz konusuysa, bu durum tazminat hesaplamasına dahil edilmektedir.
- Kazazedenin talep edebileceği tazminat türlerinden biri olan bakıcı gideri tazminatı için kazazedede meydana gelen sürekli sakatlık oranının %70 ve üzeri olması gerekmektedir.
Yaralanmalı trafik kazası tazminatı için alanında uzman ve profesyonel olan Vespera ekibinden süreçle ilgili destek almanızı tavsiye ederiz.
Vespera Danışmanlık İle Tanışın, Kazanın!
Vespera Danışmanlık’tan araç değer kaybı, hatalı kusur dağılımı, kasko ve trafik sigortası ödemeleri ve sigorta tazminatları konusunda yardım alabilirsiniz. Üstelik sizin hiçbir hukuki süreçle ilgilenmenize gerek kalmaz. Vespera’nın danışmanlık hizmetlerinden yararlanmak ve araç değer kaybınızı hesaplamak için “Başvuru Formu”nu doldurun.