Pert Kaydı Nedir, Pert Araçlarda Değer Kaybı Alınabilir Mi?
Hem araç kullanırken hem de araç satın alırken dikkat edilecek konular arasında bulunan araç hasarının boyutu, özellikle 2. el araç piyasasında oldukça popülerdir. Meydana gelen bir kaza sonucu ortaya çıkan hasarın büyüklüğü, aracın değerini doğrudan etkileyeceği gibi bazı durumlarda aracı artık kullanılamaz hale de getirmektedir. Peki, hasarlı araçların olduğu araba piyasasında sıklıkla duyduğumuz pert kaydı nedir ve bir arabanın pert olarak adlandırılması için hangi koşullar göz önünde bulundurulur?
Pert Kaydı Nedir?
Yaşanan bir trafik kazası sonrası hasarlı duruma gelen araçlar, kazada aracın aldığı darbelere göre hasarlı, ağır hasarlı ya da pert araç olarak adlandırılmaktadır. Pert araçlara verilen pert kaydı, kasko sigortasına göre kazadan sonra araç değerinin %70’ini veya daha fazlasını kaybettiği ya da aracın kullanılamaz hale geldiği durumlara araç olarak ortaya çıkar.
Kaza sonrası tam hasarlı duruma gelen bu araçlar trafikten çekilmektedir. Bu durum aracın plakasına işlenir ve “Trafikten çekilmiştir” kaşeli belge ile aracın pert kaydı tescillenir.
Kaza sonrasında ekspertiz raporları ile aracın kullanılamaz olduğu belirlenen kaskolu araçlar, sigorta tarafından aracın rayiç bedeline göre ödeme alabilirler.
Pert Araç Sigorta Ödemesi
Tam hasarlı durumuna düşen bir araç için sigorta ödemesi sürecinde yapılması gereken birkaç işlem bulunmaktadır. Bunların en başında da sigorta şirketine durumu bildirmek gelir. Sigorta sahibi 5 iş günü içinde aracın durumunu sigorta şirketine bildirmek zorundadır. Bununla beraber aracın eksper tarafından incelenmesini de talep etmelidir.
Durum sigorta şirketine 5 iş günü içinde bildirilmediği takdirde sigorta sorumluluğu kabul etmeyecek ve herhangi bir ödeme yapma yükümlülüğünde olmayacaktır.
Sigorta Şirketine Verilmesi Gereken Belgeler
- Aracın trafik kazası raporu
- Araç sürücüsünün alkol raporu
- Aracın hasarlı olduğunu belgeleyen fotoğraflar
- Ehliyet ve ruhsat fotokopisi
- Aracın sigorta poliçesi
- Ödenen primlerin makbuzları
Pert Kaydı ile Hasar Kaydı Arasındaki Fark Nedir?
Öncelikle herkesin merak ettiği şu soruyu sorarak başlayalım: “Hasar kaydı ile pert kaydı aynı mıdır?” Bazı kişiler bu iki durumu aynı şekilde değerlendirsede, hasar kaydı ve pert kaydı aynı şeyi anlatmamaktadır.
Bu iki unsur arasında farkları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hasar kaydı, kaza sonrası onarım gören aracın araç değerinin %70’inin altında olması durumudur. Ağır hasar kaydı ya da pert kaydı ise kaza sonrası araç değerinin %70 ve üzerine çıkması durumunu anlatır
- Hasar kaydı olan araçlar tamir gördükten sonra trafiğe çıkabilir duruma gelirken, pert kayıtlı araçların trafiğe çıkması uygun değildir.
- Hasar kayıtlı araçlar sigorta şirketleri tarafından kasko poliçesi kapsamına dahil edilir, ancak pert kaydı bulunan araçlar için sigorta şirketleri kasko poliçesini ya yapmaz ya da poliçe şartlarını sınırlandırırlar.
- Hasarlı araçların alım ve satım işlemleri normal şekilde yapılabilir, ancak ağır hasarlı araçların trafikte olması doğru olmadığından ve araç mevcut değerinin neredeyse tamamını kaybettiğinden alım, satım işlemlerinde zarara uğratır.
Kaza Sonrası Pert Araç İçin Araç Değer Kaybı Talep Edilebilir Mi?
Eğer bir araç için pert kararı verilmiş ve plakasına pert kaydı işlenmişse, araç sahibi araç değer kaybı talep edemeyecektir. Çünkü pert aracın kaskosunun bağlı olduğu sigorta şirketi, aracın o günkü rayiç değerini hesaplayarak, araç sahibine tazminat olarak ödeyecektir.
Bu nedenle araç sahibi aracını 2. el piyasasında satışa çıkaramayacağı için araç değer kaybı tazminat hakkı olmayacaktır.
Karayolları Trafik Yönetmeliği Kara Araçları Kasko Sigortası Şartları
Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin Kara Araçları Kasko Sigorta Genel Şartları 3.3.2.2. maddesinde hurda araç için;
“Araç tamir masraflarının sigortalı aracın rizikonun gerçekleştiği tarihteki değerini aşması ve aynı zamanda eksper raporu ile aracın tamir edilemez bir hale geldiğinin tespit edilmesi durumunda, araç tam hasara yani perte uğramış sayılır. Aracın perte uğraması halinde, sigortalıya aracın hasar anındaki rayiç değeri ödenir. Bu durumda, aracın Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin ilgili maddesi hükümleri doğrultusunda hurdaya ayrıldığına dair hurda tescil belgesi sigorta şirketine ibraz edilmeden araç sahibine sigorta tazminatı ödenmez. Değeri tamamen ödenen araç ve aksamı, talep ederse sigortacının malı olur. Aynı şekilde kısmi tamir işlemlerinde araç parçalarının sigorta şirketi tarafından tedarik edilmesi durumunda hasarlı parçalar talep ettiği takdirde sigortacının malı olur.
Tamir masrafları sigortalı aracın rizikonun gerçekleştiği tarihteki değerini aşsın veya aşmasın, ağır hasarlı aracın tamir edilebilmesinin mümkün olduğunun eksper raporu doğrultusunda tespit edilmiş olması durumunda, aracın Karayolları Trafik Yönetmeliğinin ilgili maddesi hükümleri doğrultusunda trafikten çekildiğine dair “trafikten çekilmiştir” kaşeli tescil belgesi sigorta şirketine ibraz edilmeden araç sahibine sigorta tazminatı ödenmez.
Sigortalının ve sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişilerin aracın hasarlı haliyle sahibine verilmesine onay vermesi halinde aracın riziko tarihindeki rayiç değeri ile hasarlı hali arasındaki tutar sigortalıya tazminat olarak ödenebilir. Bu durumda ilgili olduğu konuya göre yukarıda bahsedilen usuller çerçevesinde işlem yapılır. Sigortalının onayı ile aracı hasarlı haliyle sigortalıya terk ederek tazminatı ödemek isteyen sigortacı, tespit edip sigortalıya bildirdiği sovtaj bedelini bildirimden itibaren 1 aylık süreyle sınırlı olarak garanti etmiş sayılır.” yönetmeliği bulunmaktadır.
Sigorta şirketi tarafından pert araç ödemenizin, hatalı şekilde piyasa değerinden daha aşağıda hesaplanarak eksik yapıldığını düşünüyorsanız hemen bizimle iletişime geçin!