8 Soruda Araç Değer Kaybı Hakkındaki Her Şeyi Öğrenin!
Kazaya karışan araç sürücüleri, kazanın ardından aracın gördüğü bakım onarım işlemlerinde yaşanan değer kaybını sigorta firmalarından talep edebileceklerini ne yazık ki bilmiyorlar. Oysa kaza sonrası 2. el piyasa değerinde düşüş yaşayan aracınızın size uğrattığı zararın telafisi mümkün! Değer kaybı nedir, kimler alabilir, nasıl hesaplanır, araç değer kaybı km sınırı nedir, başvurular nasıl yapılır gibi pek çok sorunun cevabını öğrenerek, mağduriyet yaşamanızı engelleyebilir ve bilinçli bir araç sahibi olarak haklarınızı sonuna kadar alabilirsiniz. Gelin değer kaybı hakkında bilmeniz gereken 8 soruyu detaylı şekilde ele alalım ve cevaplayalım.
1- Araç Değer Kaybı Nedir?
Araç değer kaybı, kaza sonrası maddi hasar alan ve tamir işlemi gören aracın, 2. el piyasasındaki orjinal değerinin çok daha altına düşmesini anlatan bir terimdir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, kazaya karışan aracın onarıma girmesi gereken maddi hasarı ne kadar büyükse, o kadar değer kaybedeceğidir.
Değer kaybına uğrayan araçlardaki maddi hasarları TRAMER kaydında plaka sorgulatarak öğrenebilirsiniz.
2- Araç Değer Kaybı Kimden Alınabilir?
Alacağınız araç değer tazminatını, kazaya karışan taraflar arasında kusur oranına göre hatalı bulunan taraf, zorunlu trafik sigortası kapsamında kendi sigorta poliçesi üzerinden tarafınıza ödemektedir.
Daha yalın bir şekilde anlatmak gerekirse kaza sonrası değer kaybınızı alacağınız kişi kazada kusurlu bulunan tarafın sigorta sağlayıcısıdır.
3- Tazminat Alabilmek İçin Araç Değer Kaybı Kilometre Sınırı Var Mı?
2020 yılında araç değer kaybı kilometre sınırı mevcuttu ve mart ayında 150 bin kilometre olan sınır arttırılarak 165 bine çıkarılmıştı. Ancak getirilen yeni bir yasa ile araç değer kaybı km sınırı 2021 yılında tamamen kaldırılarak bir kriter olmaktan çıkarılmıştır. Yani artık değer kaybı kilometre sınırı, tazminat hesaplamasına dahil edilmemektedir.
Bu durumda 2021 yılı itibariyle araçların kilometresi tazminat alma şartı kapsamında geçerli olmamaktadır.
4- Değer Kaybı Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere 2021 yılı öncesinde değer kaybı hesaplaması yapılırken, kilometre sınırı göz önünde bulundurulmaktadır. ancak yeni düzenlemeye göre araç değer kaybı hesaplama formülü, 2021 yılında kilometre sınırının kaldırılmasıyla beraber değiştirilmiş ve hesaplamadan kilometre katsayı oranı çıkarılmıştır.
Buna göre düzenlenen yeni hesaplama formülü ise şu şekildedir:
Total Değer Kaybı = Baz Değer Kaybı x Hasar Boyutunun Katsayısı x Aracın Kullanılmışlık Durumu
Hesaplamaya etki eden değişkenler ise şöyledir:
- Aracın yaşı
- Hasar geçmişi
- Aracın markası ve modeli
- Trafiğe çıkış tarihi
- Aracın 2. el piyasa değeri
Değer kaybınızı doğru şekilde hesaplayabilmek, alacağınız tutarın belirlenebilmesi ve mağduriyetinizin engellenebilmesi için önemlidir. Bu nedenle profesyonel bir hesaplama yapılması en sağlıklısı olacaktır. Aşağıdaki hesaplama formunu doldurarak kısa sürede alacağınız değer kaybı tazminat tutarını öğrenebilirsiniz.
5- Değer Kaybı Tazminatı Başvurusu Nasıl ve Nereye Yapılır?
Araç değer kaybı başvuru işlemleri için ilk yapılması gereken kazaya karışan ve kusurlu bulunan tarafın sigorta şirketine başvuru yapmaktadır. Bunun için de değer kaybı dilekçesi doldurmanız gerekmektedir. Dilekçede; aracınızın plakası, kazaya karışan karşı tarafın araç plakası, kimin ne kadar kusurlu olduğu bilgilerine yer verilmelidir.
Eğer tüm bu sürece, davaya ve dosya takiplerine ayıracak zaman bulamıyorsanız ya da yeterli bilgiye sahip değilseniz, hakedişinizi mağdur olmadan alabilmeniz için danışmanlık firmalarına başvurmanızı tavsiye ederiz.
Vespera Danışmanlık olarak bizler sigorta şirketleri tarafından mağdur olmanızı engelleyerek, gerçek hakedişinizi alabilmeniz için tüm hukuki süreci yakından takip ediyoruz.
Vespera İle Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Danışmanlarımız sizleri değer kaybı ile alakalı hukuki haklarınız konusunda detaylı şekilde bilgilendirerek, alacağınız tazminat tutarını, değer kaybı hesaplama parametrelerini kullanarak belirlerler. Ardından başvuru işlemlerini başlatmak ve sonuçlandırmak adına uzman danışmanlarımıza noter onaylı vekaletname vermeniz gerekiyor.
Değer kaybı tazminat sürecinizi baştan sona alanında uzman danışmanlarımız ile beraber takip ederek sizlere bildiriyoruz.
Vespera Danışmanlık değer kaybı başvuru süreçleri için aşağıdaki formu doldurun:
6- Kazadan Sonra Araç Satılsa Bile Değer Kaybı Tazminatı Alınabilir Mi?
Değer kaybı tazminatını alabilmek için kazadan sonra aracınızı satmış olmanızın hiçbir önemi bulunmamaktadır. Değer kaybı tazminatında dikkate alınan husus, kaza zamanında aracın sahibinin kim olduğudur. Yani kaza tarihinde aracın sizin olması tazminat almanız için yeterlidir.
Eğer sattığınız aracın değer kaybı tutarını alarak, geriye dönük mağduriyetinizi gidermek istiyorsanız hemen bizimle iletişime geçin!
7- Tazmin Edilen Değer Kaybına İtiraz Edilebilir Mi?
Sigorta şirketinin tarafınıza ödediği değer kaybı tazminatında usulsüzlük olduğunu düşünüyorsanız itiraz hakkınız bulunmaktadır. İtirazınızı Sigorta Tahkim Komisyonu’na bireysel başvuruda bulunarak yapabileceğiniz gibi danışmanlık firması üzerinden de sürecin takip edilmesi talebinde bulunabilirsiniz.
Sorunsuz Bir Süreç İçin Vespera!
Değer kayıp süreci ile ilgili size güvenilir ve sorunsuz bir danışmanlık deneyimi sunuyoruz. Alanımızdaki bilgimiz ve uzmanlığımız ile sizin için en iyi ve güvenilir şekilde hizmet veriyoruz. Çünkü sahip olduğunuz her hakkın bir değeri var…
8- Değer Kaybı Araçtaki Tüm Hasarı Karşılıyor Mu?
Kaza sonrası aracın gördüğü onarımda kaporta, plastik aksamlar, plastik tampon onarımları, cam, radyo-teyp tamiri, lastikler, hava yastıkları, jantlar ve döşemelerde yapılan tamirler değer kaybı tazminatında değerlendirmeye alınmamaktadır. Değer kaybı hesaplaması yapılırken bunlar göz önünde bulundurularak bir hesap tutarı belirlenmektedir.